In acest an se aniverseaza pentru a 112-a oara Ziua Internationala a Nursingului. Consiliul International al Asistentilor Medicali, creat la sfârsitul secolului al XIX – lea, mai exact in anul 1899, a decretat ca ziua de nastere a lui Florence Nightingale – 12 mai, sa devina Ziua Internationala a Asistentilor Medicali din intreaga lume.
Memoria lui Florence Nightingale a fost omagiata, deoarece ea a fost fondatoarea primei scoli laice de asistente medicale din lume, cea care a dat o identitate acestei nobile profesii si a facut ca ea sa fie respectata si valorizata de comunitate. Intr-o era in care spitalele erau insalubre, cunostintele despre ingrijirea pacientului aproape nule, iar ingrijirea bolnavilor nu era o activitate demna si onorabila pentru o doamna de societate, Florence Nightingale a trecut toate aceste obstacole implicându-se si daruindu-se in totalitate ideii de a ajuta.
Ce inseamna “Nursing”
De fapt asta si inseamna Nursing: stiinta si arta de a ingriji, iar raportat la sistemul medical constituie o metoda sistematica, organizata, ce permite acordarea de ingrijiri individualizate. In toata activitatea ei, ea nu s-a rezumat doar la ingrijirea efectiva a bolnavilor, ci a revolutionat sistemul sanitar ale acelor vremuri, atât din punct de vedere adminstrativ, cât si educational si perceptual. A realizat imbunatatiri ale sistemului printr-o mai buna organizare si educatie profesionala a personalul medical. Asadar, curatenia in spitale, spalarea/dezinfectarea hainelor tuturor ranitilor; dotarea cu bandaje, mese de operat si alte ustensile de baza necesare functionarii unui spital, asigurarea a câte trei mese pe zi si diete realizate in functie de starea fiecarui pacient si aprovizionarea cu apa curata, au devenit un imperativ. In 1860 a pus bazele scolii de Nursing Nightingale in cadrul Spitalului Sf. Thomas din Londra. In 1861 a fondat o scoala pentru moase. Pâna in 1887, a reusit sa-si faca practicile aplicate si munca cunoscuta in tari precum Germania, Canada, India, Elvetia, Australia si SUA. Ideile, studiile si reformele ei au dus la crearea unui mediu de munca spitalicesc mai eficient si mai sigur. A reformat nursingul, de la o indeletnicire pentru femeile needucate si sarace, la o profesie demna si onorabila pentru toate femeile. Dupa Razboiul Crimeii, a scris peste 200 de rapoarte, carti si monografii pentru dezvoltarea invatamântului pentru profesia de asistent medical. Toate aceste scrieri au ramas si astazi o sursa de informatii pentru istoria acestei profesii. Florence Nightingale a fost o asistenta medicala un filosof, un statistician, un istoric, un politician si chiar mai mult de atât. Ea este emblema unei luptatoare a drepturilor tuturor asistentelor medicale de atunci si pâna in prezent.
Asistentii medicali din judetul Vaslui sarbatoriti prin munca
In cele trei spitale din judetul Vaslui (Vaslui, Barlad si Husi) sunt peste 1300 de asistenti medicali (majoritatea femei – dar exista si exceptii, din ce `n ce mai multi barbati alegand sa practice aceasta meserie nobila). Pentru ei ziua de 12 mai este una obisnuita de munca. La Spitalul Judetean Vaslui sunt 544 de asistenti medicali coordonati de Nadia Ungureanu, asistent principal si director de `ngrijiri. Asistenta medicala principala Liziana Balaban, directorul de `ngrijiri medicale din cadrul Spitalului de Urgenta Barlad, coordoneaza 505 de asistenti medicali si ne-a precizat ca nu se organizeaza nimic special, pentru ca bugetul este foarte redus, dar ca sa nu se uite de aceasta zi importanta, s-au pus afise `n toate sectiile cu inscriptia “12 Mai – Ziua Internationala a Asistentilor Medicali”. La Spitalul municipal din Husi sunt 231 de asitenti medicali coordonati de Corina Vieru, asistent principal si directorul de `ngrijiri. Nici pentru ei si nici pentru cei 99 de asistenti medicali din cadrul Serviciului de Ambulanta al Judetului Vaslui nu se organizeaza ceva special astazi, dupa cum ne-a precizat asistenta principala Doina Spiru, coordonatorul “ingerilor in alb si rosu”. Tuturor asistentilor medicali din judetul Vaslui si de pretutindeni un calduros “La multi ani”!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu