marți, 1 martie 2011

1 Martie - sa aveti o primavara deosebita!

 Motto: Scopul purtarii martisorului este sa-ti apropii soarele, purtandu-i cu tine chipul. Printr-asta te faci prieten cu soarele, ti-l faci binevoitor sa-ti dea ce-i sta in putere, mai intai frumusete ca a lui, apoi veselie si sanatate, cinste, iubire si curatie de suflet...(George Cosbuc)

 Potrivit CrestinOrtodox.ro, in vechime, pe data de 1 martie, martisorul se daruia inainte de rasaritul soarelui, copiilor si tinerilor - fete si baieti deopotriva. Snurul de martisor, alcatuit din doua fire de lana rasucite, colorate in alb si rosu, sau in alb si negru, reprezinta unitatea contrariilor: vara-iarna, caldura-frig, fertilitate-sterilitate, lumina-intuneric. Snurul era fie legat la mana, fie purtat in piept. El se purta de la 1 martie pana cand se aratau semnele de biruinta ale primaverii: se aude cucul cantand, infloresc ciresii, vin berzele sau randunelele. Atunci, martisorul fie se lega de un trandafir sau de un pom inflorit, ca sa ne aduca noroc, fie era aruncat in directia de unde veneau pasarile calatoare, rostindu-se: "Ia-mi negretele si da-mi albetele".  

Mărţişorul era compus dintr-o monedă de aur sau de argint, prinsă cu aţă albă-roşie

Cercetări arheologice efectuate în România, la Schela Cladovei, au scos la iveală amulete asemănătoare cu mărţişorul datând de acum cca. 8 000 ani. Amuletele formate din pietricele vopsite în alb şi roşu erau purtate la gât. Documentar, mărţişorul a fost atestat pentru prima oară într-o lucrare de-a lui Iordache Golescu. Folcloristul Simion Florea Marian presupune că în Moldova şi Bucovina mărţişorul era compus dintr-o monedă de aur sau de argint, prinsă cu aţă albă-roşie, şi era purtat de copii în jurul gâtului. Fetele adolescente purtau şi ele mărţişor la gât în primele 12 zile ale lui martie, pentru ca mai apoi să îl prindă în păr şi să-l păstreze până la sosirea primilor cocori şi înflorirea arborilor. La acel moment, fetele îşi scoteau mărţişorul şi-l atârnau de creanga unui copac sau altul, iar moneda o dădeau pe caş. Aceste „ritualuri” asigurau un an productiv.  

Cum se stie, de la 1 Martie incep Babele
 
Vremea este foarte schimbatoare. In traditia populara fiecare om isi alege o zi in intervalul 1-9 martie. Asa cum va fi vremea in ziua aleasa, asa va fi si anul pentru acel om. Daca va fi soare si nu va fi vant, sau lapovita etc. atunci ii va merge bine. Altminteri, de rau.
Pentru cine nu-si alege o zi anume, se ia, indeobste - ca-n Moldova - dupa data nasterii. Cei nascuti in prima decada a unei luni isi aleg cifra respectiva. De pe 10 ale lunii incepe iar de la 1 (1+0). Sa luam un exemplu. Nascut pe 18 unei luni - 1 + 8=9, deci baba celui nascut astfel e pe 9 martie. Altul: nascut pe 24. 2+4=6, deci cu baba pe 6 martie. Altii isi aleg si cu luna, sau cu anul. de pilda, nascut pe 18.11. - 1+8+1+1=11, mai departe, 1+1=2, deci cu baba pe 2 martie. daca e si cu anul - 18.11.1983 - 1+8+1+1+1+9+8+3= 32, sau 3+2=5, deci cu baba pe 5 martie.
Traditia populara spune ca Babele nu se inseala niciodata.  In anumite zone ale tarii se tin si Mosii. Imediat dupa babe. Primul mos e pe 10 martie si este echivalentul lui 1. Al doilea mos e pe 11 martie si echivaleaza cu 2. Si tot asa, ulrimul mos e pe 18 martie. Despre aceasta traditie se ma spune ca Babele reprezeinta recolta si sanatatea, iar mosii situatia financiara si cea sentimentala.

Primavara sa vina in casele voastre si soarele in suflet! Va iubesc...



Niciun comentariu: