sâmbătă, 15 ianuarie 2011

Ziua Culturii Nationale sarbatorita la Barlad prin inaugurarea unei noi institutii culturale: Centrul “Mihai Eminescu”

NOUTATE ABSOLUTA Poetul Mihai Eminescu (1850 - 1889) este omagiat anual in ziua nasterii sale - 15 ianuarie. Incepand de anul acesta, la aceasta data va fi sarbatorita Ziua Culturii Nationale, in urma unei legi promulgate in decembrie 2009. La Barlad, astazi 15 ianuarie, cu incepere de la ora 10.00, a avut loc festivitatea de inaugurare a Centrului „Mihai Eminescu” din Barlad. Evenimentul a fost deosebit de asteptat de barladeni, dar si de foarte multi oameni de cultura din tara, peste 500 de persoane participand la slujba religioasa si dezvelirea statuii marelui poet national, din curtea Centrului „Mihai Eminescu” Barlad. Printre participan]i s-au numarat: Valentin Ciuca - critic literar, Maestrul Marcel Guguianu – artist plastic, barladeanul care ste cel mai mare sculptor roman in viata,  Mircea Colosenco – profesor doctor la Facultatea „A.D. Xenopol” din Ia[i [i al]ii.

Noua institutie de cultura, de importanta nationala, a luat fiinta ca urmare a colaborarii Fundatiei Culturale „Dr. Constantin Teodorescu”, Primaria si Consiliul Local Barlad. Contributia autoritatilor locale a constat in punerea la dispozitie a imobilului cunoscut cu denumirea de Casa Rosie, ce a necesitat ample lucrari de reconsolidare,  dotarea cu mobilierul necesar functionarii Centrului Mihai Eminescu si asigurarea utilitatilor, fondurile fiind alocate de la bugetul local. Suma asigurata de CLM Barlad se ridica la 290 000 euro. La baza infiintarii Centrului  Mihai Eminescu se afla insa o impresionanta si unica colectie in Romania, oferita cu generozitate de doctorul Constantin Teodorescu comunitatii barladene si nu numai, prin fundatia ce-i poarta numele. Colectionarul, in ultimii 40 de ani, a adunat peste 200 de lucrari plastice (grafica, pictura, sculptura, fotografii),  realizate de artisti de mare valoare nationala precum: Sabin Balasa, Dan Hatmanu, Gheorghe Miron, Cela Neamtu, Costin Neamtu, Vasilian Dobos, Marcel Guguianu, Dumitru Passima,  Elena Uta Chelaru , Dragos Patrascu, {tefan Popa Popa’s, Nelu Gradeanu etc. Colectia mai contine si peste 6000 de volume, cu si despre Mihai Eminescu, publicate din timpul vietii marelui poet si pana in prezent, manuscrisele si alte documente ale poetului sau legate de existenta acestuia, peste 300 de numere de reviste literare; numeroase placi, casete audio si CD –uri cu romante si muzica  pe versurile lui Mihai Eminescu sau inspirata din creatia Luceafarului. Pentru o ilustrare cat mai completa a valorii creatiei eminesciene, ca sursa inepuizabila de inspiratie, colectia mai contine  150 de medalii si insigne, dar si numeroase exponate de cartofilie si filatelie cu tematica Eminescu, realizate de-a lungul timpului pentru a marca diverse momente Eminescu. Centrul Mihai Eminescu isi propune sa-si desfasoare activitatea in colaborare cu unitatile de profil din cadrul Academiei Romane, Bibliotecilor Nationale, institutiilor si unitatilor de profil din centrele universitare si judetene, alte institutii de cultura precum si organizatii non-guvernamentale de pe plan  national si international.

In Casa Ro[ie va functiona incepand cu 15 ianurie, Centrul “MIhai Eminescu”, un spatiu expozitional aproape unic in Romania, unde marele poet national va fi elogiat 365 de zile pe an. Aici va fi expusa colectia donata de Constantin Teodorescu pentru Centrul “Mihai Eminescu” din Barlad, colectie care cuprinde peste 500 de carti (aproape tot ce s-a tiparit pâna acum despre Eminescu, editii princeps, carti rare etc.); manuscrise, cartofilie, fotografii, medalistica (120 de medalii, dintre care cinci sunt batute la Bârlad), timbre, documente, circa 100 de lucrari de pictura, grafica [i sculptura ale unor mari arti[ti români, casete [i discuri cu muzica pe versurile poetului national etc. De asemenea, centrul va întretine legaturi cu Academia Româna, Biblioteca Nationala a Academiei Române, Memorialul „Mihai Eminescu“ Ipotesti, universitati, muzee literare, societati si organizatii culturale de profil. Printre cei care trebuiau sa onoreze cu prezenta inuagurarea acestui centru cultural eminescian, se numara [i filozoful craiovean Constantin Barbu, cel care [i-a dedicat intreaga viata salvarii operei eminesciene, [i care a scos anul trecut la lumina “Lada cu manuscrisele [i cartile lui Eminescu”, cu sprijinul Fundatiei culturale “Dr. Constantin Teodorescu” din Barlad., dar care n-a putut sa vina din  motive obiective. La initiativa medicului Constantin Teodrescu, filozoful Constantin Barbu s-a decis sa se refaca continutul lazii acestuia [i sa se publice, in premiera, o serie din manuscrisele poetului. “De la Eminescu au ramas manuscrisele [i o lada care va fi expusa la Barlad, la Centrul “MIhai Eminescu”, ne-a declarat medicul Constantin Teodorescu. Lada boiereasca dateaza din 1878 [i a fost restaurata de craioveanul Octavian Ciocsan. Fundatia “Dr. Constantin Teodorescu” va publica, pentru a intregi “zestrea” acestei lazi, 239 volume din biblioteca poetului.


 Atmosfera de mare tinuta culturala la inaugurarea Centrului "MIhai Eminescu" din Barlad



Inregistrare document: Barladeanul Marcel Guguianu, cel mai mare sculptor in viata, realizatorul statuii din fata Centrului "Mihai Eminescu" Barlad

Niciun comentariu: