marți, 12 iunie 2012

Maestrul Marcel Guguianu s-a dus sa-l sculpteze pe Dumnezeu!


"AM MURIT? NU CONTEAZA, EU VOI TRAI VESNIC! "


Vestea a cazut ca un traznet peste Barlad si locuitorii sai! Ieri, inima maestrului Guguianu a incetat sa bata, cu numai doua saptamani inainte de a implini venerabila varsta de 90 de ani. A murit pe un pat de azil, la „Geronto Med Life” din Bucuresti, unde a fost internat de fiica sa Catalina Guguianu, pe data de 15 mai.


Maestrul Marcel Guguianu este pentru Barlad un simbol al iubirii de neam. Ultima sa dorinta, a fost ca inima lui sa fie ingropata, dupa moartea sa, in curtea Pavilionului „Marcel Guguianu” din orasul sau natal. Marcel Guguianu este nascut la Barlad pe 28 iunie 1922. Din 1948 participa cu lucrari de sculptura la expozitii anuale si bienale. Din 1956 a devenit membru al Uniunii Artistilor Plastici. Se muta in Bucuresti in 1956. A participat la expozitiile din  Budapesta, Odense, Roma, San Marino, Napoli, Aradjelovač, Belgrad, Montpellier, Paris, Sao Paolo, New York, Ankara, Mali, Washington, Sevilla, Miami. Are o colectie muzeala, care-i poarta numele, la Contess Madelaine din New York, colectie care va fi adusa la Barlad in curand. In 1992 a creat Fundatia “Marcel Guguianu”. Este membru al Bancii Mondiale. In Barlad autoritatile locale au construit Pavilionul Expozitional “Marcel Guguianu”, in zona centrala a orasului, vis-á-vis de Muzeul “Vasile Pârvan”, care adaposteste impresionanta sa colectie de opere realizate de el si donate municipalitatii barladene. Statueta sa “Ciocârlia” devine in 1995 emblema diviziei de cultura a Bancii Mondiale, Washington. Este mentionat in celebrul Dictionar Who s Who. In 2004 este numit Omul Anului  de catre Institutul Biografic American si este trecut in “Top 100” al artistilor lumii”.

Marcel Guguianu va fi adus pentru a fi inmormantat la Barlad, urmand a fi depus la Pavilionul „Marcel Guguianu”. In aceste momente, se facd demersurile legale pentru a i se indeplini ultima dorinta. Corpul; sau este la IML Bucuresti, unde medicul Mircea Beuran va lua inima maestrului pentru a o aduce impreuna cu el la Barlad. Inima va ramane la Pavilion, iar maestrul se va odihni pentru vecie alaturi de parintii sai, in Cimitirul „Eternitatea” din Barlad. Dumnezeu sa-l odihneasca!

Ultimul interviu cu marele maestrul disparut - Barlad, 30 aprilie 2011

 


Un comentariu:

Anonim spunea...

Un mare iubitor de glie si de popor sa se odihneasca in pace..Un adevarat Dac..