marți, 8 mai 2012

Ingerul fara aripi!

SOARTA Destinul crunt al fetitei nascuta la Spitalul Municipal din Husi pe 5 aprilie, fara maini si fara picioare, continua la fel de dramatic, precum a fost si momentul venirii ei pe lume: abandonata de proprii parinti, micuta Delia a ajuns la Centrul pentru Ingrijirea Persoanelor cu Handicap Barlad, ca urmare a faptului ca niciun asistent maternal nu a vrut sa o ia in grija! Cazul fetitei Delia Ayana a ajuns cunoscut la nivel national si international, iar mai multe persoane s-au oferit sa o ajute. O familie din Noua Zeelanda vrea sa se mute in Uniunea Europeana, mai precis in Marea Britanie sau Franta, pentru a fi aproape de ea, sa o ajute cu protezarea membrelor, pentru ca Delia sa duca o viata normala. Pana atunci, micuta care a implinit un an de zile, este alintata de tot staff-ul sectiei Pediatrie unde este acum internata, la spitalul barladean, pentru ca ii dau dintii si ii este rau.

Micuta Delia Ayana, care acum are un an de zile, este sub ingrijirea specialistilor de la Centrul de Servicii Comunitare pentru Persoanele cu Handicap din Barlad, care apartine de DGASPC Vaslui. Dar, de pe 5 aprilie anul trecut, de cand s-a nascut, fata a fost “locatara” spitalului de copii barladean. Pentru ca nu poate sta permanent, depasind numarul de zile de ingrijire, ea este dusa la CPH din Barlad, la o casuta unde locuieste impreuna cu alti 8-9 copii cu handicap. “Copila este sanatoasa, mananca bine, ia in greutate, practic este exact ca un copil normal, numai ca nu are maini – avand doua ciotulete – si nici picioare, avand un picior scurt de tot cu doua degete si unul mai lung cu trei degete. Este un copil perfect sanatos, dupa cum vedeti, iar acum ii dau dintii si ne-a fost adusa cu temperatura mare. Dar se simte bine, ia in greutate si am dus-o la Iasi, la specialisti, saptamana trecuta, pentru ca se incearca protezarea membrelor ca sa poata duce o viata normala. Specialistii de acolo ne-au spus ca trebuie sa mai creasca, pentru ca nu stiu daca creierul ei poate transmite membrelor sa miste protezele, este prea mica” ne-a spus medicul Magdalena Cozma, directoarea sectiei de Pediatrie din cadrul spitalului Barlad. Va reamintim ca Delia s-a nascut pe 5 aprilie, la Spitalul municipal din Husi, mama sa, de 23 de ani, fiind socata de faptul ca fetita ei are asa un handicap sever. Nimeni din familie nu a dorit-o si nici in grija unui asistent maternal profesionist nu a putut fi incredintata. Femeia si-a dat acordul ca nou-nascuta sa ramana in grija statului. De un an de zile de cand a fost nascuta, Delia Ayana n-a fost vizitata niciodata de parinti!

Se joaca, asa cum poate!

Delia este un copil perfect sanatos, ea incercand chiar sa se joace. Ti se rupe sufletul vazand cum vrea sa prinda papusa cu ciotuletul care tine loc de mana, iar daca ii apropii capul papusii de al ei, prima data ii da “un pupicut de copil dulce”! “Mi-a spus <>, vorbeste, gangureste bine, se joaca, ii plac povestile! I-am adus o carte de povesti cu sunete, iar ea asculta foarte atenta. Mananca bine, a inceput sa ia in greutate, dar trebuie mereu supravegheata ca sa nu depaseasca o anumita greutate, pentru ca handicapul ei nu permite acest lucru. Noi o ingrijim aici de cand a venit pe lume”, a spus medicul Magdalena Cozma. Patutul Deliei este plin de jucarii de plus, fetita fiind extrem de bucuroasa cand acestea ii sunt aratate si fluturate deasupra ei. La implinirea unui anisor, pe 5 aprilie, Delia a fost sarbatorita de cei din spital si de membrii Organizatiei Internationale “Global Volunteers”, care au grija de toti micutii cu probleme internati la sectia de Neonatologie din spitalul barladean. Delia a suflat in lumanarea de pe tort si a mancat cu o deosebita placere … o sticla de laptic!

“Va purta proteze”

O familie de tineri din Noua Zeelanda, cercetatori in domeniul medical si specialisti in IT, au venit anul trecut de doua ori, prin Organizatia Internationala “Gloal Volunteers” la sectia de Pediatrie, iar ei au indragit-o pe loc pe Delia Ayana. “Au demarat deja actele pentru a se muta din Noua Zeelanda in UE, undeva prin Marea Britanie sau Franta, ca sa fie mai aproape de Delia si sa ii poata asigura interventiile pentru protezarea membrelor. Ei au indragit-o nespus si o considera ca fiind a lor, asa ca vor sa o faca fericita si sa aiba ca orice copil o viata normala”, a spus Mihaela Carjontu, profesor la Colegiul National “Gheorghe Rosca Codreanu” si coordonatorul roman al Organizatiei “Global Volunteers”.

Delia Ayana - nu uitati acest nume!

Niciun comentariu: