joi, 1 decembrie 2011

Barladul la Ziua Nationala a Romaniei! La multi ani tuturor romanilor, oriunde s-ar afla!

Deşteaptă-te, române, din somnul cel de moarte,
În care te-adânciră barbarii de tirani!

Acum ori niciodată croieşte-ţi altă soarte,

La care să se-nchine şi cruzii tăi duşmani!

Aron Densuşianu scria: “Acest admirabil cântec a imprimat într-un cadru restrâns tot ce a existat mare în viaţa noastră, toţi românii, toate credinţele şi aspiraţiile lor, plângerile sorţii, ca şi râsunetele de eroism. Blestemul tinerimei ca şi îndumnezeirea libertăţii, sunt descrise cu atâta vigoare şi avânt încât se pare câ la crearea acestui cântec serafimii i-au dat poetului condeiul din aripa lor de foc. În acest cântec este desăvârşirea spiritului biblic, o gravitate profetică.” (Mihail Grigore Posluşnicu, Istoria muzicii la români, Cartea Românească, 1928, vol. II, p.402)
De asemenea, criticul Maiorescu scria în Convorbiri literare: “Această poezie (deşi prea lungă) arată un ataşament patriotic adevărat, a venit în momentul unei mari agitaţii a spiritelor, a fost din întâmplare singura care a dat expresie agitării, în acel moment (1848), şi a rămas cunoscută de toată lumea română.”

Pentru orice roman si barladean, oriunde s-ar afla, - La multi ani! Va fac cunoscut, cum a fost pentru noi 1 Decembrie, cum ne-am simtit noi de 1 Decembrie... urmariti clipul de mai jos! Va iubesc!

Un comentariu:

Dan Gheorghe spunea...

La multi ani! Si ar fi bine ca romanii sa aiba mai multa grija de tara lor. Daca vor sa aiba ce sa lase generatiilor viitoare.