joi, 30 iunie 2011

Marcel Guguianu, un dar dat barladenilor de Dumnezeu!

Prezent in mijlocul ziaristilor barladeni, sculptorul Marcel Guguianu care pe 28 iunie a aniversat 89 de ani de viata, a tinut sa se adreseze barladenilor, carora le-a mul]umit pentru ca au fost alaturi de el mereu. Darul marelui sculptor pentru Barlad, orasul sau natal, este opera sa de o viata, adunata in Pavilionul Expozitional „Marcel Guguianu”, un „imperiu” al sculpturii sale, unic in Europa. Datorita acestui Pavilion, Barladul a ajuns punct de atractie turistica in judet si in tara. Marelui maestru i-au  urat „La multi ani” primarul Municipiului Barlad, Constantin Constantinescu, care i-a oferit si un cos cu flori, precum si profesorii Gheorghe Huban, presedintele Fundatiei „Marcel Guguianu” – Filiala Barlad si Mircea Mamalauca, directorul Muzeului „Vasile Parvan”. Fiecare dintre ei a tinut sa-i faca maestrului cate un cadou simbolic.

~n sala de sedinte a Primariei Barlad ieri a fost prezent, in mijlocul jurnalistilor locali, maestrul Marcel Guguianu, artistul comparat cu marele Constantin Brancusi, un adevarat geniu al sculpturii si un etern admirator al femeii. ~nsotit de trei asistente – dintre care una a fost jurnalista Lucia Valentina Stanciu, Marcel Guguianu a multumit lui Dumnezeu ca i-a dat sa isi aniverseze 89 de ani din viata. „Maestrul a implinit o frumoasa varsta, 89 de ani, invidiat de toti. Eu l-am felicitat in numele tuturor barladenilor si, fac o paranrteza, putem sa-l imprumutam si vasluienilor, pentru toate darurile pe care ni le-a facut noua, inclusiv pentru ca este prezent in mijlocul nostru. Sa dea bunul Dumnezeu ca la anul, cand vor fi gata si Muzeul si Teatrul din Barlad, sa facem o petrecere mare pentru cei 90 de ani care ii va implini atunci si sa ajunga chiar si la100 de ani!”, a spus primarul Constantinescu. 

Grupul Scolar „Marcel Guguianu” – Zorleni, devine din toamna Colegiu Tehnic



Profesorul Gheorghe Huiban, fostul director al Grupului Scolar „Marcel Guguianu” din Barlad si presedinte al Fundatiei „Marcel Guguianu” – Filiala Barlad, a precizat ca se numara printre fericitii oameni care se pot lauda cu faptul ca au stat foarte mult langa maestrul Guguianu. „Am reusit un lucru extraordinar, invidiat chiar si de copii mei: am dat Grupului Scolar Zorleni, pe timpul cand eram director, unde  a invatat maestrul, numele acestuia - „Marcel Guguianu”. Si, ca un cadou pentru el putem sa spunem ca, din toamna acest grup scolar va fi denumit Colegiul Tehnic „Marcel Guguianu” – Zorleni. Ma bucur enorm ca maestrul este sanatos si doresc ca impreuna sa aniversam 100 de ani de viata ai sai si de ce nu si ai mei. La multi ani maestre!”, a spus profesorul Gheorghe Huiban.

„Nascut de ziua Barladului”



Mircea Mamalauca, directorul Muzeului „Vasile Parvan” din Barlad, a precizat si el ca este extrem de indatorat marelui sculptor barladean, care, este nascut pe 28 iunie, data de altfel care este foarte semnificativa pentru Barlad:  28 iunie 1401, este data primei atestari documentare a Barladului, un fel de certificat de nastere al acestui oras. „Data de 28 iunie este una foarte importanta pentru Barlad, fiind si data de nastere a maestrului Guguianu. Eu sunt fericit ca numele maestrului este legat de cel al muzeului nostru, prin Pavilionul care are o valoare inestimabila - adapostind opera sa de o viata. Muzeul datoreaza foarte mult maestrului, care a dat Barladului un brand. Suntem datori sa-l folosim asa cum trebuie, in numele comunitatii. De cand exista Pavilionul „Marcel Guguianu” muzeul barladean s-a trezit la viata, numarul vizitatorilor crescand enorm de mult. Toti cei care vin la pavilion, raman impresionati de ce adaposteste. Nimic nu s-ar fi intamplat din toate acestea daca maestrul nu venea cu acea donatie foarte importanta pentru noi. Felictari si multa sanatate, viata lunga si sa va aniversam si la 90 de ani si la 100 de ani!”, a spus Mircea Mamalauca.


De ziua sa, Marcel Guguianu ofera inca o carte: „Simfonia Lumii”


Prezenta alaturi de maestrul Guguianu a jurnalistei Lucia Valentina Stanciu, autoarea primei carti „Marcel Guguianu – Marturii despre arta si viata”, lansata pe 6 aprilie la Bucuresti, nu a fost intamplatoare. Ea a anuntat barladenii ca, pe 6 iunie, la Casa Nationala a Armatei din Bucuresti va avea loc lansarea celui de al doilea volum dedicat maestrului Guguianu, intitulat “Simfonia Lumii”. Pentru cititorii cotidianului nostru, jurnalista Valentina Stanciu autoarea celor doua volume, a fost de acord sa prezentam, in premiera, copertile cartii care va apare, la editura Blumenthal Bucuresti. “Dupa lansareade la Bucuresti, de pe 6 iunie, urmeaza ca in scurt timp sa venim si sa lansam  ambele volume la Barlad”, a precizat jurnalista Valentina Stanciu. 




Un comentariu:

Anonim spunea...

.....inima v-a ajunge in Birlad, sub statuia pe care maestru si-a pregatit-o pentru eternitate....