Am decis sa fac o plimbare prin Gradina Publica din Barlad. Vremea era excelenta, fara soare orbitor si fara caldura inabusitoare. O racoare benefica si regalul verde din Barlad, m-au facut, pe mine si pe Misu (o sa-l recunoasteti, nu-mi fac grji), sa ma gandesc la voi, prietenii mei de aici si de departe, asa ca va invit pe melodia "The Gift of Nature"... la pas prin Gradina Publica din Barlad.
Cateva informatii pretioase: este un parc de mari dimensiuni, situat in partea de nord a municipiului. In afara de locurile minunate pentru plimbare, aici se gasesc si alte puncte de atractie, dintre care amintim" Gradina zoologica, Lumea magica a jocurilor, plambarile cu poneii si in trasurica cu magari, Restaurantul Poienita. Parcul nu numai ca este intins ca suprafata, dar are si o varsta venerabila. Daca nu ar exista aleile asfaltate si bancile insiruite pe marginea acestora, ai avea senzatia ca te afli in mijlocul unor codri seculari, necalcati demult de picior de om. Gradina Publica din orasul Bârlad este cea mai veche zona verde, datând din anul 1834. Aceasta a fost realizata în partea de nord a orasului, aici locuind majoritatea boierilor, pe locul unui codru secular, într-o zona ce nu fusese atinsa de urbanizare.
Cea mai veche zona verde din Bârlad
ÎNTEMEIERE Conform legendei, Gradina Publica din orasul Bârlad este cea mai veche zona verde, datând din anul 1834. Aceasta a fost realizata în partea de nord a orasului, aici locuind majoritatea boierilor, pe locul unui codru secular, într-o zona ce nu fusese atinsa de urbanizare. Legenda spune ca în 1834, domnul Moldovei, Mihail Grigoriu Sturdza voievod, întorcându-se de la Constantinopol s-a oprit în târgul Bârladului la o masa domneasca la care au asistat boierii si sotiile lor, între care si eruditul boier Iordache Iamandi, cu sotia sa Marghioala. Pentru ca femeia era de o frumusete deosebita, pentru a-i intra în gratii, domnitorul a dat ordin ca sa întemeieze în exteriorul târgului un parc de 15 hectare, apelând la toti proprietarii din Tutova pentru a trimite oameni si pui de copaci din esenta cea mai frumoasa, care, "sub directiunea gradinarului Schteiner de la Epureni, au sadit gradina pe 10 falci de loc".
Asadar, datorita acestei frumoase doamne, bârladenii se pot mândri cu cea mai frumoasa gradina din tara. Printre puietii plantati atunci, la 1834, se poate afirma ca s-au sadit din speciile: ulm, frasin, stejar, tei, paltin si arbusti decorativ, formând un arboret de genul sleaului de lunca. Desi nu exista un plan initial al acestui parc, facând comparatia cu unul ulterior, din 1900, se poate deduce ca exista o alee centrala trasata rigid, înconjurata de altele, cu un traseu geometric, trasate în mod liber ce cautau sa creeze impresia de element natural. În centrul gradinii bârladene, atestând persistenta modelului oriental, potrivit unei relatari din 1857, se afla un havuz, inconjurat de banci si grilaje de lemn. Aici în zilele de sarbatoare sau la sfârsit de saptamâna, pe lânga "dulcele vers" al pasarilor, puteau fi audiate reprezentatii ale tarafurilor formate din lautari, nelipsitii lautari tigani, care "cântau" la ureche, de inima albastr, multumindu-se cu bacsisurile ce li se dadeau, sau, acum mai nou, ale fanfarei militare.
Si acum, pentru cei care au avut rabdare....
3 comentarii:
Foarte frumos!
Ai ramas acelasi romantic, fin si documentat observator.
Din pacate, trebuie sa remarc cu mahnire ca s-a mai coborat un pic stacheta in ceea ce priveste ingrijirea.
Inseamna ca nu ati vizitat Parcul Central din Tecuci, gradina concesionata si administrata de Danaila Vasile Pazvante...va recomand cu incredere pazvante.ro
imi pare foarte bine ca ai ramas neschimbata.tine-o tot asa.Mihaela
Trimiteți un comentariu