marți, 3 mai 2011

Pe 3 mai este Ziua Mondiala a libertatii presei! Ati simtit?

Azi e  Ziua Mondială a Libertăţii Presei. În România, ea se sărbătorește de 12 ani, deși a fost proclamată în 1993 de Adunarea Generală a Organizaţiilor Naţiunilor Unite. 

Totul a plecat după Declarația de la Windhoek  (Namibia), adoptată în ziua de 3 mai 1991, când s-a hotărât să fie promovat, la nivel internațional, caracterul pluralist și independent al presei din întreaga Africă. Au urmat Declarații similiare în Asia, America Latină și Bazinul Caraibelor, Țările Arabe și Europa. Apoi, la 23 decembrie 1993, Adunarea Generala a ONU a declarat ziua de 3 mai drept Ziua Mondială a Liberății Presei. 

”Avem motive să sărbătorim Ziua Presei în Romania?” – ar fi întrebarea oricărui jurnalist onest și îndragostit de meseria pe care o practică. Oricum, pe 3 mai  nu s-au înregistrat activități deosebite nici în redacții, nici la nivelul organismelor ce reprezintă interesele presei în România. (Simona Ionescu)

„Este timpul să fie înlăturate  toate formele de manipulare politică, să fie sprijinită o nouă viziune, cea a unui jurnalism etic şi moral, este nevoie urgentă de îmbunătăţirea condiţiilor sociale şi profesionale în care jurnaliştii îşi desfăşoară activitatea. Aceasta este calea corectă de a depăşi criza socială şi economică pe care o are de înfruntat societatea românească - Aidan White, fost secretar general al Federatiei Europene a Jurnalistilor.

Cam asa arata "libertatea" presei in Romania!


Un comentariu:

Dan Gheorghe spunea...

pai, pe criza asta sigur n-avem ce sarbatori. o sumedenie de ziaristi au fost dati afara, de doi ani incoace, negasindu-si job in domeniu, altii care au ramas in presa abia isi duc zilele, cu salarii de mizerie, si alea date cu mare intarziere. e o "fericire" totala...