joi, 7 aprilie 2011

“Marcel Guguianu – Marturii despre arta si viata” - Ceva divin!


BRANCUSI DE BARLAD Editura Blumenthal a lansat miercuri, 6 aprilie, la Muzeul National al Literaturii Romane,  cartea „Marcel Guguianu – Marturii despre arta si viata”- un proiect amplu al jurnalistei Lucia Valentina Stanciu. Ea a reusit sa stranga intr-un singur album, peste 150 de schite alb-negru si color si peste 1000 de aforisme semnate de maestrul Guguianu, astfel incat volumul prezinta latura sensibila, meditativa a artistului si ne ajuta sa-i aprofundam intreaga creatie sculpturala. La lansarea cartii au participat primarul municipiului Barlad, Constantin Constantinescu si dr. Constantin Teodorescu si presedintele Comisiei pentru Cultura din cadrul CLM Barlad.  Toti participantii au laudat initiativa municipalitatii barladene, care aridicat un Pavilion Expozitional, dedicat operelor marelui sculptor barladean Marcel Guguianu, comparat cel mai adesea cu Constantin Brancusi. 

Sub patronajul Muzeului National al Literaturii Romane (MNLR), a avut loc la Bucuresti pe 6 aprilie, lansarea cartii  „Marcel Guguianu – Marturii despre arta si viata”- un proiect amplu al jurnalistei Lucia Valentina Stanciu. La aceasta lansare, directorul MNLR Lucian Chisu a invitat special pe primarul municipiului Barlad, Constantin Constantinescu si pe dr. Constantin Teodorescu, presedintele Fundatiei Culturale care `i poarta numele si al Comisiei pentru Cultura din cadrul CLM Barlad, precum si pe criticul de arta Valentin Ciuca din Iasi. Oameni de cultura si politicieni au salutat aparitia inedita a acestui volum care contine, pentru prima data laolalta, peste o mie de ganduri ale maestrului Guguianu, 109 schite ale lucrarilor acestuia, semnate de artist, dar si imaginea autoportretului pictat de Guguianu. La evenimentul de lansare, al carui amfitrion a fost directorul M.N.L.R., Lucian Chisu, au fost prezenti si primarul orasului Barlad, Constantin Constantinescu, istoricul Florin Rotaru si fostul presedinte al Romaniei, Ion Iliescu. In deschidere, Lucia Valentina Stanciu a tinut sa multumeasca, in primul rand, artistului Guguianu, pentru timpul si tot sprijinul acordat in realizarea acestui album.  Vadit emotionat, din jiltul lui Mihail Sadoveanu, maestrul Guguianu a salutat aceasta aparitie editoriala si pe cei prezenti, la finalul evenimentului primind din partea domnului dr.prof. Victor Craciun, presedintele Ligii Romanilor de Pretutindeni “Medalia Jubiliara Constantin Brancusi”, in semn de pretuire a creatiei sale. Prezent la lansare, presedintele Ion Iliescu a tinut sa o felicite pe autoarea cartii, jurnalista Lucia Valentina Stanciu cat si editura Blumenthal pentru aparitia acestei carti, precizand ca Marcel Guguianu fiind “unul dintre clasicii scolii romanesti, care ne reprezinta si ne va reprezenta estetic. Este un poet in realizarile sale, ale creatiei in arta noastra grafica, in sculptura”. Albumul “Marturii despre arta si viata – Marcel Guguianu, schite si aforisme” este disponibil AICI.



“Nu-mi vine sa cred ca exist”


Impartite in sapte capitole: „Despre arta”, „Despre muzica, poezie si cultura”, „Istorie si al meu popor”, „De nicaieri pana nicaieri”, „Andante”, „Memento mori” si „Adagii de final” – cugetarile lui Marcel Guguianu stau alaturi schitelor cosmosului artistului - trupul femeii. O alta noutate pe care o aduce acest volum este publicarea, in premiera, a autoportretului pictat al sculptorului (realizat in anul 1994, la Iasi) acesta luand forma copertei albumului. Induiosat de aparitia acestui album dedicat, Guguianu a afirmat: “Nu-mi vine sa cred ca exist. Iata un adevar corect. Drept in fata unui mormant. Lumea lui Guguianu. Eu am cucerit-o.” Asa cum noteaza si in studiul introductiv, Lucia Valentina Stanciu ne dezvaluie in acest album “un Guguianu grafician, cel putin la fel de mare ca renumitul sculptor Guguianu”. 

Onoare maestrului! 
 




Niciun comentariu: