sâmbătă, 30 aprilie 2011

Inima maestrului Marcel Guguianu va fi adusa la Barlad dupa moartea sa!

Maestrul Marcel Guguianu, artist de renume mondial, declarat cel mai mare sculptor roman in viata, a fost prezent la Barlad pe 30 aprilie, pentru a da "greutate" actiunii de impadurire a 5 ha de teren degradat, din zona lacului de agrement Prodana din localitate. Maestrul nu a putut sa se deplaseze la locul unde s-au plantat peste 25 000 de puieti, in schimb, impreuna cu primarul Barladului Constantin Constantinescu si directorul Muzeului "Vasile Parvan" din Barlad, Mircea Mamalauca, maestrul a plantat patru braduti argintii, in curtea Pavilionului sau expozitional, care ii poarta numele. 

 Marele barladean, Marcel Guguianu

Marcel Guguianu este nascut la Barlad pe 28 iunie 1922, anul acesta implinind 89 de ani. Din 1948 participă cu lucrări de sculptură la expoziţii anuale şi bienale. Din 1956 a devenit membru al Uniunii Artiştilor Plastici. Se mută în Bucureşti în 1956. A participat la expoziţiile din  Budapesta, Odense, Roma, San Marino, Napoli, Aradjelovač, Belgrad, Montpellier, Paris, Sao Paolo, New York, Ankara, Mali, Washington, Sevilla, Miami. Are o colecţie muzeală, care-i poartă numele, la Contess Madelaine din New York, colectie care va fi adusa la Barlad in curand. În 1992 a creat Fundaţia "Marcel Guguianu". Este membru al Băncii Mondiale. In Barlad autoritatile locale au construit Pavilionul Expozitional "Marcel Guguianu", în zona centrală a oraşului, vis-á-vis de Muzeul “Vasile Pârvan”, care adaposteste impresionanta sa colecţie de opere realizate de el si donate municipalitatii barladene. Statueta sa "Ciocârlia" devine in 1995 emblema diviziei de cultura a Bancii Mondiale, Washington. Este menţionat în celebrul Dicţionar Who s Who. In 2004 este numit Omul Anului  de catre Institutul Biografic American si este trecut in "Top 100" al artistilor lumii".  

Pentru toti cititorii blogului meu va ofer astazi o inregistrare cu maestrul Marcel Guguianu, in care ne explica cate ceva despre ce inseamna a fi sculptor, a planta un pom si  mai ales veti asculta "testamentul" vorbit al maestrului, care a dat dispozitie ca dupa moareta sa, medicul Mircea Beuran, unul dintre cei mai buni prieteni ai sai, sa-i scoata inima si sa o aduca la Barlad, unde va fi ingropata in curtea Pavilionului Expozitional "Marcel Guguianu". Emotionat! Merita vazut, pentru ca inregistrarea, avand in vedere varsta maestrului, are o valoare inestimabila pentru noi, cei contemporani cu "Guguianu din Barlad".

30 aprilie 2011
 

Niciun comentariu: