vineri, 11 martie 2011

Lacrimi de trandafir!

Constantin Cristi Mardare s-a nascut in 1972, la Vaslui, fiind dat la Casa de Copii imediat dupa nastere, mama sa abandonandu-l in “bratele” statului. L-am cunoscut in 2001, cand era doar un nume in coltul unor tablouri expuse la Centrul de Plasament Familial, pe peretii unor gradinite si in foaierul Teatrului “V.I.Popa” din Barlad. Intre timp, tablourile sale au ajuns sa fie expuse permanent la Ministerului Sanatii si Familiei, la Agentia Nationala  a Protectiei Copilului, la Consiliul Judetean Vaslui, la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectie a Copilului Vaslui (DGASPC), la Prefectura Vaslui si in colectiile particulare din Germania, Olanda, SUA, Australia etc. Necunoscut barladenilor si romanilor, Constantin Mardare este un pictor care ne infatiseaza altfel decat am banui, sufletele copiilor abandonati de parinti si lipsiti de dragostea familiei, categorie din care face si el parte.  Acest lucru este oglindit in ochii sai tristi si in faptul ca la varsta sa, el inca nu isi doreste o familie proprie. Din punctul sau de vedere, familia lui o reprezinta copiii pe care ii invata  picteze si ii ajuta sa treaca prin viata grea de orfan. Picturile lui se fac remarcate de cele mai multe ori, pentru ca reprezinta o altfel de lume a copilariei: aceea in care dulcele obrajor al copilului gazduieste cate o lacrima, alunecand din suflet catre lumea neinduratoare. De fiecare data ma uitam la tablourile lui si incercam sa-mi inchipui cum arata cel care a pictat sufletele de copii cu atata patima, avand impresia ca este un om batran, trist si cu sufletul in lacrimi.  Aveam sa descopar ca “batranul” pictor este un tanar de 38 de ani, cu ochii vioi si calzi, parca decupat dintr-o perdea de plus, in care se citeste adeseori tristetea. Aveam sa descopar, ca tanarul pictor avea sufletul ca cel al unor copii pictati de el, inlacrimat, asteptand pe vecie pe mama, care nu a venit niciodata sa-l vada.Va invit sa vizionati cateva din cele peste 5000 de tablouri pictate de Cristi Mardare  precum si picturile de pe peretii unor case si ale unor institutii .... si sa va minunati! Un weekend placut si va iubesc! Pe Cristi Mardare il gasiti pe pagina de Facebook (constantin disney) si pe pagina lui personala de web. Si puneti pe tot ecranul monitorului filmele, ca merita! Veti fi placut impresionati.....






7 comentarii:

Anonim spunea...

de admirat.... felicitari atat tie cit si tanarului care intr-adevat incearca sa impresioneze cu atat entuziasm chipurile dar si starile sufletesti ale copiilor si de cenu ... al lui sunt transmisibile!!!

Anonim spunea...

Am citit articolul cu atentie.O istorie cam trista,pacat dar totusi a invatat ceva din trecut si in ziua de azi cred ca se poate lauda si merita succesul in continuare.Bravo lui ca incearca si stiu ca isi doreste ca fiecarui copil sa-i apara un zambet,o lacrima de fericire.Munca lui a dat roade in mai multe colturi din lume si sper sa reuseasca ceea ce isi doreste.Rog pe bunul Dumnezeu sa-i deschida portile pentru a fi ascultat si de alti oameni.Succes in continuare.

Anonim spunea...

...frumos din partea lui, un exemplu dat prin fapte, atat nou cat si guvermantilor... la cata criza si mizerie e in tara, un buchet de speranta a viitorului copiilor nostri, ne mai aduc si astfel de oameni.. ma bucur stimata jurnalista ca mai aduceti si scoateti in ochii cititorului si astefel de exemple... cei drept parca mult mai placute decat barfa politicienilor.... felicitari tanarului si dumneavoastra doamna!

Cristi Ispas spunea...

....sunt lucruri care nu pot fi expuse in cuvinte...felicitari d-na Mironica!...Bravo Picasso!...Il cunosc personal, este unul dintre cei mai buni oameni din lume si cand spun asta am motivele mele...Bravo Costica pt ceea ce faci, pt ceea ce esti....Va multumesc d-na Mironica pt ca incercati sa aduceti la cunostinta lucruri bune facute de acest extraordinar Costica Mardare si nu numai, celor proveniti din casele de copii...Sarut mana si D-zeu sa va ajute si sa va dea multa putere de munca!!!

Anonim spunea...

bravo Constantin !!!!felicitari si la mai multe exemple din astea stimata doamna.....
ma bucur pentru el si cred ca merita din plin aprecierile tuturora pentru ca asa cum stim intr/o casa de copiii nu e simplu chiar de loc sa faci ceea ce el incearca sa scoata din acesti copiii, batuti de soarta, bravo lui si dumneavoastra.

aliosa spunea...

...m-a impresionat pana la lacrimi...

CORNEL ANTON spunea...

Costica sunt eu Cornel Anton felicitari ptr blogul tau .Tu mi-ai pus prima data o pensula si culori in mana. Multumesc frumos si Isus Hristos Domnul sa te binecuvanteze si sa nu inceteze sa te vindece oferindu-ti pacea sa si adevarul absolut Biblia.Adresa mea de maill:adriannaanton@yahoo.com