sâmbătă, 26 martie 2011

Jurnalisti fara frontiere

CINSTE LOR! Scriu despre Romania cu sufletul si le transmit confratilor din diaspora italiana vesti despre cei dragi, ramasi acasa! La ziarul “Actualitatea Romaneasca” , pe care romanii din Italia il asteapta cu nerabdare de doua ori pe luna, lucreaza si trei barladeni, care, prin munca lor, fac cinste urbei natale si tarii. Alina Harja, Marius Lupu si Ghighi Neamtu, sunt originari din Barlad si au plecat in tari straine sa munceasca, ajungand sa faca ceea ce le place: jurnalism. Alina are 31 de ani si este director editorial, Marius are 45 de ani si este director art iar Ghighi, la 62 de ani, este  ziarist, epigramist, caricaturist, rebusist  - omul “tutto fare” (bun la toate) al redactiei de la Roma. De altfel, ziarul “Actualitatea Romaneasca” editat la Bucuresti, aduce romanilor plecati in Austria, Germania, Franta, Belgia, Luxemburg, Marea Britanie si Irlanda, Italia, Israel, Grecia, Cipru si Norvegia ultimele stiri din tara de care la toti le este dor si pe care nu o pot uita. “Dintre toti romanii de care m-am impiedecat prin lume, cei mai isteti, mai cu picioarele pe pamant, mai respectati de cei din jur si mai educati erau barladenii. ~n afara de mine!”, spune mucalit, decanul de varsta al jurnalistilor romani de la Roma, Ghighi Neamtu. 

Marius Lupu, Ghighi Neamtu si Alina Harja, sunt trei nume care au rezonanta in sufletele prietenilor din Barlad si ale familiilor lor, iar pentru romanii din Italia reprezinta legatura cu tara. Cei trei barladeni sunt jurnalisti la redactia din Roma a ziarului “Actualitatea Romaneasca”, editat la Bucuresti si care apare in 16 tari. Avand sloganul “Ziarul romanilor de pretutindeni” acesta se adreseaza exclusiv romanilor de peste hotare, intr-un format personalizat pentru fiecare tara. La Roma, la redactia acestui ziar al diasporei am gasit, nu fara uimire, trei barladeni, pe Ghighi Neamtu, Marius Lupu si Alina Harja, ba chiar patru, daca il punem la socoteala si pe ultimul venit - acum un an, Darian Glod, jurnalist sportiv al “Actualitatii Romanesti”. I-am intrebat pe fiecare in parte ce fac, de ce au ales jurnalismul, daca le este dor de tara, de Barlad si ce diferenta este intre jurnalismul romanesc si cel (tot romanesc de altfel) practicat intr-o tara ca Italia. Ca sa fim politicosi, ii dam intaietate Alinei, o femeie si jumatate, isteata si corespondent din Italia a televiziunilor de la Bucuresti. Este director editorial la “Actualitatea Romaneaca”, are 31 de ani si crede cu tarie in ceea ce face si in meseria de jurnalist. 

 Pasionata de jurnalism inca din liceu

Alina Harja, este nascuta pe 2 ianuarie 1980, la Barlad si este jurnalista la Roma din vara lui 2004. A lucrat la o televiziune locala din Italia, TeleEtere, a fost corespondent permanent in Italia pentru Realitatea TV. Din noiembrie 2010 este corespondent pentru Antena3. ~ntre timp a colaborat cu o serie de ziare  italiene (“La Repubblica”, “L’Unità”). ~n 2010 a publicat impreuna cu un deputat italian, Guido Melis, volumul “Romanii. Minoritatea decisiva pentru Italia de maine”, lansat la Camera Deputatilor a Republicii Italiene de catre Presedintele Camerei, Gianfranco Fini. Volumul a fost tradus si in romaneste si va fi publicat in Romania in aceasta primavara. “Pentru mine a fost o pasiune inca din liceu.  Este o meserie care-ti permite sa fii mereu in contact cu oamenii, sa discuti cu acestia si, in acelasi timp, sa-i informezi, sa le prezinti realitatea care ii inconjoara. Am preluat “Actualitatea Romaneasca” deoarece in diaspora (cel putin cea italiana) lipsea un ziar independent. Ceea ce exista pe piata era destul de departe de ceea ce se poate numi o “informatie obiectiva si corecta”, ne-a precizat Alina Harja, director editorial al “Actualitatea Romaneasca” din Roma. “Noi, ca linie editoriala, acordam un spatiu semnificativ si exemplelor pozitive, iar Italia este plina de eroi romani, de oameni de afaceri de succes si mai ales de muncitori romani care s-au facut respectati in societatea italiana prin seriozitate, dedicare fata de munca si sacrificiu personal. Este nevoie de astfel de exemple pentru a reda incredere oamenilor, pentru a-i stimula”, a mai precizat Alina. 

 Director art – Marius Lupu

Un alt barladean care munceste la Roma pentru ca romanii din Italia sa fie informati  cat mai corect, este Marius Lupu, de 45 de ani, cunoscut barladenilor ca fiind initiatorul “Zilei Caricaturistilor la Bârlad (Art Club, 5 mai 2000). Marius a absolvit Universitatea de Arte  “George Enescu” din Iasi, Faculatea  de Arte Vizuale, sectia Design, in 2004. ~n 2003 a plecat cu o bursa europeana Erasmus/Socrates – la Politecnico di Milano. A fost elev la Colegiului National “Gheorghe Rosca Codreanu” din Barlad, liceu pe care il are si acum in inima sa si de care ii este dor. Este  designer, pictor si grafician independent la Roma. ”Între 2000-2004 am avut cateva experiente lucrative în Italia, iar din 2005 m-am autodetasat la Roma pe perioada nedeterminata - unde am realizat diverse proiecte de publicitate si design, inclusiv pentru firmele si asociatiile românesti din Italia. Am fost o perioada graficianul “Gazetei Românesti”, iar în prezent sunt art-directorul ziarului “Actualitatea Româneasca”, editat în România si destinat conationalilor din diaspora. Mi-e dor de parinti si de doi - trei prieteni ramasi acasa. Oricum, eu chiar dupa atatia ani ma consider înca “în deplasare” (mai prelungita un pic, ce-i drept), asa ca mi-e dor de acasa ca si cum as fi detasat la Targu Jiu sau la Carei si nu ca unuia “plecat afara” sau emigrat. Revin o data - de doua ori pe an la Bârlad si sper ca într-o buna zi deplasarea sa se încheie si sa revin definitiv. Mi-ar placea sa pot lucra din nou în (si pentru) orasul meu.Mi-e dor de parintii mei, de prietenii pe care ii am in Barlad. M-am bucurat insa sa intalnesc barladeni la Roma si sa lucrez impreuna cu trei dintre ei la ziar. Este ca si cum m-as fi intors la anii din liceu”, a spus Marius Lupu. 

 „Tutto fare” – Ghighi Neamtu sau „Puiesteanul” bun la toate si la nimic!

Cel mai usor imi este sa scriu despre Ghighi Neamtu (Puiesteanul – nuimele de jurnalist), de care multi barladeni isi amintesc din primele aparitii ale singurului cotodian  local pana prin anul 1999 – 2000, la care a scxris o perioada. Pe numele sau real Gheorghe Neamtu, acesta are 62 de ani si se considera abia iesit din „adolescenta”. Se descrie pe sine cam asa: „Scriitor de lozinci, umorist, textier, regizor si actor diletant”, poet, rebusist, vagabond, boem, gradinar, artist de strada, caricaturist „tutto fare” (adica bun la toate si la nimic”, ziarist”. Ghighi Neamtu are o poveste interesanta, pentru ca a plecat in „lume” in august 1999, cand era jurnalist la „Monitorul de Vaslui”. A colindat Europa pe bicicleta, pe jos, prin masini si trenuri, intentionand sa realizeze un jurnal al acestor frumoase calatorii, dar deocamdata acesta este ... in sertar. Din 2002 locuieste la Roma si in prezent scrie pentru „Actualitatea Romaneasca” – Italia. „Fac jurnalism pentru ca este singura modalitate deocamdata de a face cunoscute si altora  gandurile, parerile, opiniile mele, lateral de noi romanii si de ceea ce ne sta imprejur, fara lupta.  Dintre toti romanii de care m-am impiedecat prin lume, cei mai isteti, mai cu picioarele pe pamant, mai respectati de cei din jur si mai educati erau barladenii. ~n afara de mine! Un exemplu: Cele trei ziare in limba romana, care circula la nivel national in Italia si cel de al patrulea « Magazinul Romanesc » - in proiect, sunt conduse de barladeni! Mie cel mai dor imi este de borsul ala facut de o buna prietena din Barlad. ~n rest, eu am reusit sa fac intotdeauna cea ce imi propusesem la plecare: baie! Fac parte dintr-un neam drept, vertical, care  nu se apleaca niciodata: neamul lombosciaticilor!”, a incheiat mucalit Ghighi Neamtu, interviul pentru cotidianul “Vremea Noua”, pe care mi-a marturisit ca il citesc toti cei din redactia de la Roma, zilnic! Mutumim! 




2 comentarii:

Anonim spunea...

bravo barladeni adevarati!

Anonim spunea...

cump pot sa iau legatura cu domnul Gheorghe Neamtu?