miercuri, 3 noiembrie 2010

Comandorul erou Laurentiu Chiritã s-a nãscut la Bârlad!

NEDREPT Cãpitanul comandor Laurentiu Chiritã, cel care a decedat luni, 1 noiembrie, în accidentul aviatic de la Câmpia Turzii, nu s-a catapultat pentru cã, pânã în ultima clipã, a încercat sã evite casele din comuna Cãlãrasi. Laurentiu Chiritã s-a nãscut în septembrie 1970 la Bârlad, fiind abandonat în Maternitate de mama sa. A fost crescut de bunici, undeva lângã Brasov, iar visul pentru care a si murit a fost acela de a fi cât mai aproape de cer. Dintr-un copil nedorit si abandonat, Laurentiu a ajuns unul dintre cei mai buni piloti din România, exemplul sãu fiind demn de urmat de toti copiii abandonati. A murit erou, bârlãdenii fiind mândri cã unul dintre ei, chiar legat doar prin nastere de oras, si-a sacrificat viata pentru a salva oameni nevinovati de la o catastrofã. Cãpitanul comandor Laurentiu Chiritã va fi înmormântat mâine, la Câmpia Turzii, locul unde i-a plãcut sã trãiascã.

Au salvat zeci de vieti cu pretul vietii lor. Este povestea tragicã a celor doi piloti care au murit luni în urma accidentului aviatic din judetul Cluj. Laurentiu Chiritã si Sorin Avram nu au apucat sã se catapulteze, nu pentru cã nu ar fi avut timp, ci pentru cã au încercat sã evite casele din comuna Cãlãrasi. În ultimele secunde de viatã, au fost atenti ca avionul sã nu cadã peste case, nu sã-si salveze viata, sustin martorii dar si mai multe surse militare. Cãpitanul comandor Laurentiu Nicolae Chiritã s-a nãscut în municipiul Bârlad. A fost un copil nedorit de mama sa, care l-a abandonat în Maternitatea din cadrul Spitalului de Adulti Bârlad. Rudele si prietenii lui Laurentiu Chiritã au precizat cã acesta a fost luat de bunicii sãi si crescut undeva lângã Brasov. “A fost o parte a vietii de care Laurentiu nu prea îsi mai amintea, dar întodeauna spunea cã este curios sã-si vadã orasul natal. Nu a mai apucat. A fost un copil ambitios si a ajuns cel mai bun pilot al României pe supersonice. Era un om deosebit, un sot desãvârsit si un tatã iubitor”, ne-a spus Claudia, sotia sa. Vã reamintim cã un avion MIG 21 de la flotila aerianã 71 Câmpia Turzii s-a prãbusit pe 1 noiembrie, în jurul orelor 13.20, la 1.000 de metri de pista de aterizare. Cei doi piloti au murit în urma impactului. Avionul executa o misiune de cercetare meteorologicã pentru o serie de zboruri ulterioare. Sotia sa, Claudia, se afla în momentul prãbusirii avionului lângã turnul de comandã, fiind scoasã de acolo de un comandant de la turn, care si-a dat seama ce se întâmplã. Ea a aflat câteva ore mai târziu de moartea sotului. Ieri, în Garnizoana Bârlad a avut loc o slujbã religioasã în memoria celor doi eroi aviatori, bârlãdeanul Laurentiu Chiritã si a lui Sorin Avram. Comandorul Chiritã va fi înmormântat mâine, la Câmpia Turzii.

Un CV impresionant

Bârlãdeanul Laurentiu Nicolae Chiritã a absolvit Liceul Militar “Mihai Viteazul” din Alba-Iulia (1985 – 1989), apoi Institutul Militar de Aviatie “Aurel Vlaicu” de la Boboc. A fost pilot de vânãtoare pe avionul supersonic MIG-21 Lancer, cu o experientã de peste 1250 ore de zbor. A zburat în numeroase misiuni interne si internationale, la data mortii fiind instructor sef coordonare zbor la Flotila 71 Aerianã Câmpia-Turzii. În perioada august-noiembrie 2007 a fost comandantul misiunii “BALTICA 07” a Fortelor Aeriene Române în tãrile Baltice, prima misiune de luptã a aviatiei române în afara granitelor tãrii dupã cel de-al doilea rãzboi mondial. A executat zboruri de testare si evaluare pe avioanele Saab 39 Gripen în Suedia, EF-200 Eurofighter în Italia si F-16 Falcon în Statele Unite. Pentru activitatea sa profesionalã a fost decorat cu ordine si medalii, din tarã si strãinãtate (Medalia de apreciere din partea Fortelor Aeriene Lituaniene, Emblema de Onoare a Statului Major General, Ordinul “Virtutea Aeronauticã” în grad de Cavaler). A absolvit cursurile Universitãtii Aeriene USAF, Colegiul de Comandã si Stat Major în 2006 (Master în stiinte si Artã Militarã Operativã) si Colegiul de Rãzboi al aceleeasi universitãti în 2010 (Master în Stiinte Strategice), fiind doctorand în Stiinte si Informatii Militare la Universitatea Nationalã de Apãrare Bucuresti. De asemenea, Chiritã a fost unul dintre putinii piloti români care a realizat un zbor la nivel supersonic la bordul unei aeronave F16, din ultima generatie. Comandorul era cãsãtorit si avea un bãiat de sapte ani. Adio Laur!

Plange sufletul ..... nu te vom uita!

2 comentarii:

Anonim spunea...

poate articolul despre kiru cel mai bine scris ... Dumnezeu sa-l odihneasca!

Anonim spunea...

Dumnezeu sa-i odihneasca!