marți, 5 octombrie 2010

Documentarul "Lumea vazuta de Ion B", nominalizat la Premiile Emmy !!!!


Documentarul "Lumea vazuta de Ion B.", produs de HBO Romania si regizat de Alexander Nanau, a fost nominalizat la categoria "Arts Programming", la cea de-a 38-a editie a Premiilor Emmy.
Filmul prezinta povestea lui Ion Barladeanu, vasluianul care dupa ce a trait o viata ca vagabond in Bucuresti, a ajuns un artist apreciat la nivel international, ale carui opere se vand ca painea calda, Barladeanu isi crea operele prin colaje, din ziarele si revistele gasite.
Acum, documentarul despre viata sa este nominalizat la premiile Emmy, la sectiunea "Arts programming" dupa cum se arata pe site-ul oficial al evenimentului. "Lumea vazuta de Ion B." a castigat premiul Gopo pentru cel mai bun film documentar.



Bătrânul ar fi vrut să devină regizor de film

Regizorul Alexander Nanau recunoaşte că a fost fascinat de povestea lui Bârlădeanu, mai ales de când şi-a dat seama că bătrânul e cu adevărat un artist, chiar dacă nu a urmat studii de gen. “Ion Bârlădeanu a iubit mereu filmele şi a vrut să se facă regizor. Şi-a împlinit visul, inventându-şi un mediu personal de a spune poveşti într-o manieră cinematografică, cu resurse puţine sau chiar fără resurse”, spune regizorul pe site-ul dedicat filmului

Nu mai câştigă nimic de pe urma operei sale


Ion Bârlădeanu a fost descoperit în anul 2007, însă a devenit cunoscut anul trecut, după încrederea pe care i-a acordat-o Dan Popescu, care a organizat prima expoziţie cu operele artistului străzii, la galeria H’Art. Colajele lui Ion - lucrări realizate cu foarfeca, lipici, imaginaţie şi umor - au ajuns în importante galerii de artă din Elveţia, Marea Britanie, Danemarca şi Franţa. Cum se face atunci că Ion Bârlădeanu e atât de sărac? Ei bine, artistul nu mai câştigă nici un ban de pe urma operelor sale, pentru că i-a cedat toate drepturile lui Dan Popescu......Deşi are o garsonieră închiriată în centrul Capitalei, a cărei chirie o plăteşte regizorul Alexander Nanau, Ion Bârlădeanu îşi petrece nopţile printre gunoaie. Ascensiunea artistului autodidact, care a fost gropar, hamal în port, tăietor de lemne, “scriitor” pe cruci şi strângător de deşeuri reciclabile, s-a oprit, culmea, în momentul în care a cunoscut-o pe celebra actriţă Angelina Jolie, mare admiratoare a operei românului.

Privilegiul de a sta două ore la taclale cu superstarul american a creat un conflict mocnit între Dan Popescu, directorul galeriei H’Art, cel căruia Ion i-a încredinţat lucrările sale, şi Alexander Nanau, regizorul documentarului făcut de HBO al cărui protagonist este artistul. Popescu n-a fost invitat la întâlnire, aceasta fiind pusă la cale de regizor. Disputa rece dintre cei doi l-a aruncat pe nea Ion din Ion Bârlădeanu a discutat două ore cu Angelianou în patima băuturii, viciu pe care îl abandonase. Încet-încet, artistul a renunţat să mai realizeze colaje şi a ales să se întoarcă pe stradă.Culmea e că Ion nici măcar nu ştia exact cine e Angelina Jolie şi nu-şi dorea s-o cunoască...

Niciun comentariu: