luni, 9 august 2010

Observarea şi studierea curentului meteoric Perseide

Privind cu ochiul liber spre nord-est, dacă cerul este senin, vom fi martorii unui cunoscut fenomen luminos, numit în popor “stele căzătoare”. Astfel, până în noaptea de 12/13 august, vom vedea pe cer tot mai mulţi meteori, deplasându-se cu mare viteză (59 km/s) vreme de câteva clipe. În noaptea de maxim, 12/13 august, intervalul orar 2:30–4:00, se pot vedea teoretic 100 meteori/oră. Practic, în funcţie de transparenţa cerului, se vor vedea circa jumătate. În perioada de maxim creşte probabilitatea apariţiei unor meteori mai strălucitori (bolizi). Numele de Perseide provine de la faptul că radiantul (punctul de pe bolta cerească din care, datorită efectului de perspectivă, par a-şi avea originea meteorii), se află în constelaţia Perseu.

Originea curenţilor meteorici este în mod cert cometară. Primul care a precizat legătura dintre comete şi curenţii meteorici a fost astronomul italian G.Schiaparelli, care a arătat prin calcul că Perseidele au aceeaşi orbită ca şi cometa Swift-Tuttle 1862 III. Astfel, de regulă, curenţii apar prin dezintegrarea – totală sau parţială – a nucleelor cometare, aceştia având în final aproape aceleaşi orbite ca şi cometele din care au provenit. Este posibil ca şi ciocnirile dintre asteroizi, sau dintre asteroizi şi comete, sau unele erupţii puternice de pe planetele gigante să fie surse ale apariţiei curenţilor meteorici, dar aceste ipoteze nu sunt încă confirmate.Observaţiile realizate în întreaga lume de către astronomii amatori sunt necesare în nopţile apropiate de maxim pentru a verifica şi a îmbunătăţi previziunile specialiştilor. Luna Nouă de pe 10 august creează condiţii perfecte pentru observaţii. Perseidele sunt cel mai bine observate după miezul nopţii, când altitudinea radiantului este foarte bună pe cer. În acest an, membrii AAS vor observa şi studia curentul meteoric Perseide din trei locaţii:
1. Bârlad (Cotul Negru), coordonator Cristian-Paul Angheluţă –raportor IMO (International Meteor Organisation);
2. Călimăneşti, jud.Vâlcea, coordonator prof.Ioan Adam –raportor IMO;
3. Horodnic de Jos, jud.Suceava, coordonator Ovidiu-Florin Vasluianu –raportor IMO. Trei membri ai Asociaţiei Astronomice “Sirius”-Club UNESCO vor participa în perioada 9-14 august 2010, la ediţia a V-a a Festivalului Astronomic “Nopţi de Perseide” organizat în localitatea Horodnic de Jos, de Planetariul Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava şi Căminul Cultural „I.G.Sbiera” din Horodnic de Jos. Festivalul este asociat campaniei de observare a curentului meteoric Perseide, curent activ în perioada 17 iulie - 24 august. Meteorii vor fi înregistraţi vizual şi fotografic de cele trei echipe AAS, se vor prelucra datele de observare şi se vor trimite rapoarte la Organizaţia Internaţională de Meteori.

Niciun comentariu: